Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Werkgever is geen transitievergoeding verschuldigd als werknemer recht heeft op wachtgeld

De eerste ontslagzaak na invoering van de Wet Werk en Zekerheid per 1 juli 2015 over een disfunctionerende werknemer (directeur van een school) is aan de kantonrechter Leeuwarden voorgelegd. Eerder hebben wij op onze website al aandacht aan deze uitspraak besteed.

Wat nog meer belangrijk is om te weten, is dat als de CAO – mits vóór 1 juli 2015 gesloten – voorziet in een wachtgeld- of bovenwettelijke uitkeringsregeling de werknemer geen transitievergoeding kan claimen. Dit volgt uit het Besluit overgangsrecht transitievergoeding. Het moet dan wel gaan om reeds lopende collectieve afspraken (dus gemaakt vóór 1 juli 2015).

Meerdere CAO’s, zoals de CAO VVT, voorzien in een wachtgeld- of bovenwettelijke uitkeringsregeling, die kort gezegd inhouden dat een werkgever onder omstandigheden gedurende een bepaalde periode een aanvulling op een WW-uitkering aan de ontslagen werknemer verstrekt. Op de arbeidsovereenkomst in de kwestie van de disfunctionerende schooldirecteur was de CAO voor het Primair Onderwijs van toepassing, alsmede de Werkloosheidsregeling Onderwijspersoneel Primair Onderwijs (WOPO). Deze CAO voorziet in WW-suppletie en loonsuppletie, zodat in die zaak inderdaad geen transitievergoeding was verschuldigd.

Overigens geldt dat wel aanspraak blijft bestaan op de transitievergoeding als het gaat om (anticiperende) collectieve afspraken over compensatie van een tragere WW-opbouw en verkorting van de maximale WW-duur met ingang van 1 januari 2016. Een werknemer heeft in dat geval naast de transitievergoeding recht op de collectief overeengekomen WW-compensatie. Daarvan was in de zaak van de schooldirecteur echter geen sprake.

Kortom: werkgever kijk altijd naar de ingangsdatum van de CAO als er een wachtgeld- of andere bovenwettelijke regeling geldt en de werknemer daarnaast een transitievergoeding claimt.