Werkgever: wees bedacht op slapende dienstverbanden en kom vóór 1 juli 2015 in actie!
De verplichte transitievergoeding die, ook in geval van ontslag na twee jaar arbeidsongeschiktheid vanaf 1 juli 2015 betaald moet worden als de arbeidsovereenkomst 24 maanden heeft geduurd en de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever eindigt, komt er aan. Het wordt dan ook tijd om eventuele slapende dienstverbanden vóór 1 juli 2015 te beëindigen.
Het komt voor dat werknemers twee jaar of langer arbeidsongeschikt zijn, een WIA uitkering ontvangen en geen arbeid verrichten. De loondoorbetalingsverplichting van u als werkgever is dan tot een einde gekomen, maar veelal bestaat er nog wel een arbeidsovereenkomst omdat daar nooit formeel een einde aan is gekomen. We hebben het hier over de zogeheten slapende dienstverbanden.
Het risico bij dit soort dienstverbanden is dat een werknemer na enige tijd (gedeeltelijk) arbeidsgeschikt kan worden en tewerkstelling binnen de organisatie van de werkgever kan claimen. Om dit te voorkomen, dient de arbeidsovereenkomst op grond van langdurige arbeidsongeschiktheid te worden beëindigd. Vóór 1 juli 2015 hoeft u als werkgever in dit geval in beginsel geen vergoeding aan de arbeidsongeschikte werknemer te betalen. Echter, bij een op of na 1 juli 2015 gestarte ontslagprocedure via het UWV WERKbedrijf (dat is vanaf 1 juli 2015 de aangewezen ontslagroute) dient de werkgever een transitievergoeding te betalen. De kosten van re-integratieverplichtingen en kosten van loondoorbetaling bij ziekte mogen niet op de transitievergoeding in mindering worden gebracht.
Hoe kunt u hierop anticiperen?
– Inventariseer of er binnen de organisatie slapende dienstverbanden bestaan
– Zo ja, zorg dat de arbeidsovereenkomst vóór 1 juli 2015 met wederzijds goedvinden wordt beëindigd
– Lukt dit niet? Start dan vóór 1 juli 2015 een ontslagprocedure via het UWV WERKbedrijf op grond van langdurige arbeidsongeschiktheid om de arbeidsovereenkomst formeel te beëindigen