Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Toch overgangsregeling transitievergoeding

Het wetsvoorstel ‘Aanpak schijnconstructies’ is inmiddels door de Tweede Kamer aangenomen. De bezwaren die er vanuit verschillende hoeken van de maatschappij werden geuit tegen de onmiddellijke werking van de regeling van de transitievergoeding hebben ertoe geleid dat er een overgangsregeling in het leven is geroepen.

Vanaf 1 juli 2015 heeft een werknemer van wie de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever wordt beëindigd, waaronder tevens wordt verstaan het niet voortzetten van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, recht op een transitievergoeding als het dienstverband ten minste 24 maanden (2 jaar) heeft bestaan.

Voor het bepalen van het recht op en de hoogte van de transitievergoeding tellen arbeidsovereenkomsten die elkaar met een tussenpoos van ten hoogste zes maanden hebben opgevolgd mee. Ook geldt voor iedere werknemer dat de periode gelegen voor 1 juli 2015 meetelt voor het bepalen van het recht op en de hoogte van de transitievergoeding. Voor seizoenswerkers zou de transitievergoeding daardoor behoorlijk hoog oplopen.

Wat houdt het overgangsrecht in?

Voor het bepalen van het recht op en de hoogte van de transitievergoeding worden arbeidsovereenkomsten die voor 1 juli 2012 zijn geëindigd en elkaar met een onderbreking van meer dan drie maanden hebben opgevolgd (of een kortere termijn als die op grond van de cao gold) niet meegeteld. Tijdelijke arbeidsovereenkomsten die elkaar na 1 juli 2012 met een periode van ten hoogste zes maanden opvolgen, tellen dus wel mee.
Verder bent u als werkgever (nog) geen transitievergoeding verschuldigd als u de werknemer de garantie geeft dat hij/zij binnen zes (6) maanden weer bij u aan de slag kan. Die garantie moet bestaan uit een nieuwe (tijdelijke of vaste) arbeidsovereenkomst die ingaat binnen zes (6) maanden, te rekenen vanaf het moment waarop een tijdelijke arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt. Overigens betekent het op enig moment niet verschuldigd zijn van een transitievergoeding als gevolg van de geboden garantie niet dat de betreffende periode van het dienstverband op een later moment niet meetelt voor het recht op en de hoogte van de transitievergoeding.

Tot slot geldt dat als een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd op of na 1 juli 2015 wordt aangegaan, voorafgaande arbeidsovereenkomsten die voor die datum zijn geëindigd (en onderbroken zijn geweest met een periode langer dan drie maanden, of de termijn die op grond van de cao gold) niet worden meegeteld.