Rechtbank Amsterdam, 26 februari 2015: ontslag op staande voet gokkende werknemer
Werknemer heeft gokverslaving aan werkgever, Chipsoft, gemeld, maar is na de melding gedurende acht dagen doorgegaan met gokken, met gebruikmaking van de telefoon en het abonnement van werkgever. Vervolgens heeft werknemer zich ziek gemeld en laten opnemen in een verslavingskliniek. Werknemer heeft zijn excuses aangeboden en schrijft werkgever een brief waarin het volgende is vermeld:
“Ik heb na ons overleg nog gegokt. Ook met de telefoon van CS. Er komt een dikke rekening aan dacht ik en of die nu wat groter is aangezien ik daarna echt’ stop, maakt niet zo veel uit. Blablabla. Afspraken tussen ons, met familie en mijzelf komen dan niet in de zieke kop op. Daarom moet ik weer in behandeling. (…) Toen ik de schade gisteravond was inventariseren ben ik geschrokken. Blijkbaar heb ik afgelopen twee weken een kleine 10.000 keer met dat nummer gebeld. (…) Dat komt neer op 10.000 keer 0.75 in je casino account, en 0.55 naar de provider. De telefoonrekening zal naar verwachting zon 12.000 euro bedragen. (…) Uiteraard zorg ik ervoor dat alles wordt betaald. Gezien de hoogte van het bedrag zal een inhouding van het salaris niet werken dus zal het in een som moeten worden afgelost. (…) Sorry voor het beschamen van je vertrouwen na ons gesprek.”.
Werkgever heeft werknemer geschorst, de loonbetaling opgeschort en uiteindelijk – na ontvangst van de telefoonrekening van € 11.806,78 – werknemer op staande voet ontslagen. Werknemer vecht het ontslag op staande voet aan en start een procedure op. Op verzoek van werkgever wordt de arbeidsovereenkomst door de rechter ontbonden onder het voorbehoud dat deze nog bestaat. Thans vordert werkgever onder meer de ten onrechte gemaakte telefoonkosten en terugbetaling van de gemaakte studiekosten.
De kantonrechter oordeelt dat werknemer de gemaakte telefoonkosten verschuldigd is op grond van onrechtmatige daad. Ook de vordering van de studiekosten worden toegewezen, aangezien werknemer deze niet betwist. De kantonrechter gaat vervolgens in op de geldigheid van het ontslag op staande voet. De kantonrechter vindt echter dat er geen sprake is van een dringende reden. Werknemer was zodanig onder invloed van zijn verslaving dat zijn gedrag hem niet verweten kan worden. Hij heeft 10.000 keer gebeld; een teken van sterk dwangmatig gedrag. Ook heeft de bedrijfsarts geoordeeld dat werknemer een intensieve behandeling nodig heeft gelet op zijn gokverslaving.
Overweegt u een werknemer op staande voet te ontslaan? Zet hem/ haar eerst op non- actief, verzamel in de tussentijd bewijs en raadpleeg een deskundige voor het bespreken van de juiste strategie.