Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

Vervanging VAR-verklaring?

Op 22 september 2014 is een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer waarmee de VAR-verklaring wordt vervangen door de Beschikking Geen Loonheffing (BGL). Het doel hiervan is om de inzet van ‘schijnzelfstandigen’, (bijvoorbeeld zelfstandigen die in feite geen zelfstandige, maar werknemers zijn), tegen te gaan.

Het is gebruikelijk dat opdrachtgevers aan zelfstandigen vragen een VAR-verklaring over te leggen. Er zijn vier verschillende soorten VAR-verklaringen, waarbij de VAR-WUO (winst uit onderneming) opdrachtgevers de meeste zekerheid biedt dat er geen loonheffing en premies werknemersverzekeringen hoeft te worden afgedragen.

In het wetsvoorstel is opgenomen dat alle VAR-verklaringen worden vervangen door de BGL. De opdrachtgever wordt daarbij geacht de juistheid van de BGL te controleren – terwijl deze verantwoordelijkheid nu nog bij de zelfstandige ligt – en de opdrachtgever wordt hiervoor medeverantwoordelijk gemaakt. Als de Belastingdienst achteraf oordeelt dat de BGL ten onrechte is afgegeven (omdat bijvoorbeeld de feitelijke situatie afwijkt van de situatie zoals beschreven bij de aanvraag) kan de Belastingdienst dus ook bij de opdrachtgever aankloppen voor het innen van de loonheffingen en premies. Het beschikken over een BGL-verklaring zal in de toekomst dus geen volledige garanties meer kunnen bieden. Het voorgaande is nog niet definitief, omdat het wetsvoorstel nog moet worden behandeld door de Tweede en Eerste Kamer. Het is dus ook nog niet duidelijk of en zo ja wanneer de wet in werking zou kunnen treden.