Lammers | Thijssen Advocaten Arbeidsrecht

VAAN-VvA Evaluatie onderzoek WWZ: doelstellingen WWZ behaald?

Tijdens het congres van de VAAN op 30 juni 2016 is de Wet werk en zekerheid (WWZ) geëvalueerd door zo’n 1.000 advocaten, rechters, vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties en politici.

Door de WWZ zou “vast minder vast” worden. Uit het evaluatierapport blijkt dat het doel niet is bereikt. Het aantal door kantonrechters afgewezen ontbindingsverzoeken is juist substantieel toegenomen. Gebleken is dat ongeveer 80% van de ingediende ontslagverzoeken op de grond ‘disfunctioneren’ is afgewezen. Ook op de rest-categorie als ontslaggrond is een afwijzing van 71% in de niet-gepubliceerde uitspraken en 64% afwijzingen in de gepubliceerde uitspraken. geconstateerd. meer in zijn algemeenheid blijkt uit de niet-gepubliceerde rechtspraak dat vóór de WWZ gemiddeld 1 op de 10 ontbindingsverzoeken werd afgewezen, terwijl dit onder de WWZ in gemiddeld 4 op de 10 zaken het geval is. Uit de niet-gepubliceerde rechtspraak blijkt dus dat het aantal afwijzingen onder de WWZ is verviervoudigd. “Vast lijkt dus juist vaster” te zijn geworden.

Wel zijn de in die procedures toegekende ontslagvergoedingen verlaagd, hetgeen de WWZ ook beoogde. Daar staat evenwel tegenover dat werkgevers onder het oude recht gebruik konden maken van de “gratis” UWV-ontslagroute, terwijl nu bij elk ontslag in beginsel de transitievergoeding verschuldigd is. Voor sommige werkgevers kan ontslag hierdoor wel kostbaarder zijn geworden. Ook het feit dat ontbinding van de arbeidsovereenkomst door het limitatieve grondenstelsel (substantieel) is bemoeilijkt, zou het stelsel – bijvoorbeeld doordat ontslag meer voorbereidingstijd of (juridisch) werk vergt – voor werkgevers kostbaarder kunnen maken.

Het belang van een goed (ontslag)dossier en een goede opbouw van een personeelsdossier wordt nogmaals onderstreept. Dit kan voor werkgevers veel leed en (afwijzing in) procedures voorkomen.

In de Tweede Kamer zal later dit jaar over de bevindingen worden gedebatteerd. De advocaten van Lammers|Thijssen Advocaten Arbeidsrecht houden u uiteraard op de hoogte.